Thuraya

Thuraya zetelt in de Verenigde Arabische Emiraten.
De geosynchrone banen welke Thuraya gebruikt, zijn een bijzondere vorm van een geostationaire baan, de satellieten bewegen zich binnen hun baan nog eens over een traject welke vergelijkbaar is met het cijfer 8.
De twee Thuraya satellieten zullen zich hierdoor niet constant op exact dezelfde locatie ten opzichte van onze Aarde bevinden.

Ook deze geosynchrone banen vereisen dat de gebruiker met de Thuraya telefoon zicht heeft op de satelliet en geldt dat hoe dichter de gebruiker zich op de satelliet bevindt, hoe hoger deze aan de horizon zal “staan”.
De dekking op het continent Afrika is tot en met Angola en dit betreft de rand van de footprint van de satelliet. Voor zuidelijker gelegen gebieden komt u dan terecht bij Iridium of Inmarsat.

De eerste satelliet, de Thuraya 1, welke werd gelanceerd in 2000, functioneerde niet goed doordat de zonnepanelen zich niet geheel konden uitvouwen.
Vervolgens is in 2003 de Thuraya 2 satelliet gelanceerd en in een baan op 44 graden Oost gebracht, recht boven de Evenaar.
Uiteindelijk is in 2008 nog de Thuraya 3 satelliet in een baan op 98,5 Graad Oost gebracht, waarmee de dekking werd uitgebreid tot geheel Azië en Australië.

Voor de binnenlanden van Australië was dit een uitkomst, omdat sinds het uitvallen van de eigen Telstra satelliet alleen Iridium nog een optie was.

De Thuraya satellieten zijn geschikt voor voice, fax en data.
Deze laatste, met de telefoontoestellen zelf als modem, met een snelheid van 60 Kbps. down- en 15 Kbps. upload.
Ook heeft Thuraya net als Inmarsat de beschikking over echte datamodems met hogere snelheden, het Thuraya DSL systeem.

Door de grote krachtige antennes, kunnen de Thuraya toestellen erg klein zijn.
Het meest unieke aan het Thuraya systeem is wel dat de telefoons ook gebruikt kunnen worden met de eigen gsm abonnement sim kaart, zoals KPN, Vodafone etc.